Installeer de FootCal app

Ga naar je desbetreffende app store en zoek op "FootCal". Selecteer de app en installeer de app op je smartphone. Je vind de app op zowel de Apple app store als de Google Play store.

Eerste gebruik

De eerste keer dat je de app gebruikt dien je de initiële setup door te lopen. Op Apple toestellen zal je allereerst de vraag krijgen of je meldingen wenst toe te staan voor de FootCal app. Deze aanvaardt je best zodat je ten volle gebruik kan maken van alle mogelijkheden van de app. Via de instellingen in de app kan je nog steeds de meldingen aan- en uitzetten per type melding.
Daarna kies je een club die je wenst te volgen. Je kan later in de app zelf nog altijd van club wisselen. Eens een club geselcteerd druk je bovenaan op "Gereed". Vanaf nu zal de app steeds opstarten met de gekozen club. Via instellingen kan je perfect van club wisselen. De app zal steeds opstarten met de laatst gekozen club.Inloggen op de app

Je kan de app perfect gebruiken zonder in te loggen. Je voorkeursinstellingen zullen dan niet bijgehouden worden indien je de app herinstalleerd of bij een eventuele update. Tevens is het dan niet mogelijk om gegevens aan te passen.

Wens je wel aan te loggen, druk dan op het menu icoontje (3 horizontale streepjes) links bovenaan. In het menu kies je 'Aanmelden'. Er zijn 2 manieren om je aan te melden : via Facebook of gewoon via je emailadres en wachtwoord. In het laatste geval dien je je wel eerst te registreren. Dit doe je door onderaan op "Creëer account" te drukken.

Proficiat, je bent aangelogd nu !

Indien je toegang wenst tot bepaalde gegevens (bvb speler data en foto) of je wil feedback geven omtrent je aanwezigheid, dan dien je nog even het juiste profiel in te stellen. Dit doe je door terug op het menu incoontje te drukken en naar instellingen te gaan. Druk op 'Profielen' en selecteer daar het juiste profiel. Hoe hoger je profiel, des te meer toegang je hebt tot bepaalde data.
De desbetreffende paswoorden bekom je bij je club verantwoordelijke.

Favorieten en kalender

Druk op het filter icoontje rechts bovenaan en selecteer één of meerdere ploegen waarvan je de kalender wil volgen. Ga terug naar Favorieten waar je de geselecteerde ploegen zal terugvinden.
Vanaf nu zal je ook meldingen ontvangen voor de ploegen die in je favorieten staan. Druk nu op een ploeg om de debestreffende kalender te raadplegen.

Ook de items die je wenst te zien in de kalender kan je aanpassen door een filter in te stellen. Druk hier eveneens op het filter symbool rechts bovenaan.
Selecteer de kalender items die zichtbaar dienen te zijn en ga daarna terug naar de kalender.

Zo, je app is helemaal ingesteld !
Aanwezigheden ingeven

Als ouder van een speler of als speler zelf kan je je aanwezigheid voor een training/match ingeven via de app. Hiervoor ga je naar het desbetreffende event en je drukt op "Spelers" onder Aanwezigheden. Hier vind je alle spelers van jouw ploeg en eventueel extra spelers die opgeroepen zijn door de trainer. Achter de naam van de speler kan je, door op het juiste knopje te duwen, aangeven of je aanwezig zult zijn. Bij uitwedstrijden kan je ook aangeven of je al dan niet transport hebt naar de tegenploeg.

De "live match mode"

Via de app kan je live wedstrijden volgen. Je wordt steeds verwittigd via een melding bij de start, bij doelpunten en bij het einde van de wedstrijd. Om die meldingen aan te krijgen dien je je favoriete ploeg toe te voegen aan favorieten (zoals hierboven uitgelegd). Bij instellingen - Meldingen, moet de optie "Live match meldingen" geactiveerd zijn. (dit is standaard zo ingesteld)

Voor de trainers/ploegafgevaardigden :
Vooraleer je de live mode kan activeren voor een bepaalde wedstrijd, dien je er eerst voor te zorgen dat de spelers die aanwezig zijn zich daadwerkelijk als aanwezig hebben aangegeven in de app. Een speler die niets heeft ingegeven of die aangegeven heeft dat hij er niet zal zijn, zal ook niet verschijnen bij de mogelijke doelpuntenmakers.
Nadat je dit gecontroleerd hebt ga je naar "Doelpunten". Hier verschijnen alle aanwezige spelers met achter hun naam het aantal doelpunten dat ze hebben gemaakt die wedstrijd. Door op de naam van een speler te drukken kan je voor die speler de doelpunten ingeven. Dit doe je door rechts bovenaan op het "+" teken te drukken. Daarna kies je de minuut waarin het doelpunt is gemaakt en je drukt op "Gereed". Dit herhaal je tot je alle doelpunten van die bepaalde speler hebt ingegeven. Let op : je staat niet in live mode, dus er zullen geen meldingen verstuurd worden als je op deze manier doelpunten ingeeft.
Om de live mode te activeren ga je terug naar het Doelpunten scherm. Helemaal bovenaan vind je de "Live mode" knop. Deze schakel je in om de livel mode te starten. Op dat moment wordt de eerste melding over de start van de wedstrijd verstuurd. Nu zal je merken dat achter de spelers een "+" teken is verschenen. Indien een speler scoort, druk je op het "+" teken van die speler. Zijn of haar goal aantal gaat met eentje omhoog en er wordt een melding gestuurd dat die bepaalde speler gescoord heeft. Bovenaan is er nu ook een klok verschenen met de verstreken tijd en een pauze knop. De pauze knop gebruik je wanneer er een wedstrijdpauze is. De klok wordt op dat moment gestopt. De "+" tekens achter de spelers verdwijnen en je kan nu perfect eventuele foutieve ingaven rechtzetten door de goals in te geven of te wissen door op de spelersnaam te drukken. Doelpunten wissen : bij Apple toestellen swipe je op de te wissen goal naar links en een "verwijder" knopje verschijnt. Bij Android druk je lang op de te wissen goal en ook dan verschijnt er een verwijder knop.
Wanner de wedstrijd terug start, druk je bovenaan op "hervat". De klok zal nu terug beginnen te lopen en de "+" tekens verschijnen terug. Bij het affluiten van de wedstrijd druk je op de "Live mode" knop om de live mode af te sluiten. Op dat moment wordt er een laatste melding verstuurd met de einduitslag van de wedstrijd.

Aanpassen speler gegevens

Het is misschien nuttig de gegevens van jezelf of je kind na te kijken en eventueel aan te passen.
Ga hiervoor naar instellingen en druk op 'spelers'. Hier krijg je een overzicht van alle spelers, ingedeeld volgens hun ploeg. Druk op de naam van de speler om de detail info te bekijken. Hier kan je o.a. een foto instellen of email adressen en gsm nummers toevoegen van beide ouders. Ook alle andere info is uiteraard aanpasbaar.

Extra info

Nog enkele tips & tricks wat de app te bieden heeft ...

Wens je een bepaald kalender event in je persoonlijke Agende te zetten van je smartphone ? Ga naar het desbetreffende event en druk op 'Zet in Agenda' onder de datum sectie.

Indien er een wedstrijd of match wordt afgelast door je trainer, dan ontvang je hiervan een notificatie op je toestel.

De adressen van de clubs bij uitwedstrijden vind je bij de kalender details. Druk je hier op, dan zal de routeplanner opstarten en je naar het betreffende adres brengen.

Ben je lid van meerdere clubs of heb je kinderen die bij verschillende clubs spelen ? Geen probleem, via instellingen - clubfavorieten kan je een lijst met je favoriete clubs aanmaken. Hier kan je dan ook de app instellen op je gewenste club. Indien je "lid" bent van meerdere clubs zal je ook meldingen ontvangen van die clubs, je hoeft dus niet te missen van je ene club terwijl de app is ingesteld op een andere.

Afhankelijk van je profiel heb je de mogelijkheid om zaken aan te passen of te verwijderen. Om deze extra opties op te roepen swipe je bij Apple toestellen naar links, waarna je eventueel extra opties ziet. Bij Android druk je lang op het item dat je wenst aan te passen. Indien er geen optie verschijnt is je profiel te laag of is er sowieso geen extra optie.